Kunstgras plaatsen

Voor de plaatsing van het kunstgras zijn er twee mogelijkheden: beroep doen op onze vakmensen of zelf het kunstgras plaatsen.

Plaatsing door onze vakmensen

Onze ervaren plaatsingsteams werken ieder project af met oog voor detail, vakmanschap, veiligheid, netheid en respect voor de omgeving. Met 19 jaar kunstgras expertise kan je gerust op beide oren slapen. We kennen ons vak als geen ander en gaan voor elk project steeds tot het uiterste om een prachtig eindresultaat te bekomen! Loopt er überhaupt iets mis dan kan je altijd rekenen op onze uitmuntende dienst na verkoop.

Het vervangen van een bestaande gazon omvat in grote lijnen:

  • A) Afgraven en afvoeren van bestaande gazon.
  • B) Aanvoeren, egaliseren en aandrukken van een zandbedding (± 3cm).
  • C) Plaatsing van het kunstgras.


Op een vlakke bestaande ondergrond (bijv. dak, terras, asfalt, betonnen vloer…) kan het kunstgras meestal rechtstreeks geplaatst worden en zijn de voorbereidende werken (A en B) niet van toepassing.

De aanlegkosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte, locatie, bereikbaarheid en andere specifieke omstandigheden ter plaatse. Bezorg ons een schets met exacte afmetingen en enkele foto’s dan maken wij graag een persoonlijke offerte voor jou op.

Je kan desgewenst flink wat besparen door de voorbereidende werken (A en B) zelf of in eigen beheer uit te voeren.

kunstgras achtertuin

Zelf kunstgras plaatsen

doorsneede ondergrond kunstgras

Grasslook kunstgras is 100% water doorlaatbaar en kan in principe op elke vlakke stabiele dragende ondergrond geplaatst worden. Afhankelijk van de ondergrond is er een andere aanpak nodig. Hieronder volgt een algemeen advies. Opgelet, deze houdt geen rekening met specifieke situaties of eventuele afwijkende omstandigheden. Vergeet verder zeker onze insider plaatsingstips niet te lezen.

Plaatsing van kunstgras ter vervanging van een bestaande gazon
Stap #1 - Oude gazon verwijderen
De oude gazon verwijderen kan je met een graszodensnijder of manueel met een spade. Bij gebruik van een graszodensnijder (insnijdiepte instelbaar) blijft er een egale ondergrond over wat de volgende stap, het egaliseren van de overgebleven aardegrond, aanzienlijk vergemakkelijkt. Een graszodensnijder kan je huren bij een verhuurbedrijf.
Stap #2 - Zandbed aanleggen

Na het grof egaliseren van de aardegrond breng je een zandbed aan van ± 3cm. De meeste soorten fijn rivierzand zijn hiervoor geschikt .

Indien het zand droog is moet het bevochtigd worden (inwateren) omdat het anders moeilijk te bewerken is.

De dikte van het zandbed hangt o.a. af van de waterdoorlaatbaarheid van de bestaande grond. Vermits het zandbed ook dienst doet als waterbuffer bij hevige regenval geldt hoe slechter de waterdoorlaatbaarheid van de bestaande ondergrond, hoe dikker het zandbed mag zijn. Optioneel kan er ook een drainage voorzien worden.

gif kunstgras plaatsen
Stap #3 - Egaliseren en compacteren

Het zand dient gecompacteerd te worden tot een stabiele laag wordt bekomen. Dit kan machinaal met een trilplaat of manueel met een tuinwals. Om een strak resultaat te krijgen gebruik je best een rijlat om de zandbedding af te werken .

Stap #4 - Verankeringspaaltjes inkloppen

Om het kunstgras te verankeren plaats je om de ± 1m langs de omtrek een kunststof verankeringspaaltje in de grond.

Hierop kan achteraf het gras vastgeschroefd worden middels een inox schroef met rondel. De bovenkant van het paaltje moet op hetzelfde niveau zitten als de bovenkant van het zandbed. Indien gewenst kan je ook extra grondhaken plaatsen .
Stap #5 - Drukverdelende onderdoek plaatsen
Tussen het kunstgras en de ondergrond adviseren wij bovendien om steeds een onderdoek te plaatsen met overlapping van ± 15cm t.h.v. de naden. Dit kan voor of na het uitrollen van het kunstgras. Indien erna heb je het voordeel dat de onderdoek niet meer verschuift tijdens het positioneren van het kunstgras (ook handig wanneer er veel wind is tijdens het plaatsen).
Stap #6 - Kunstgras leggen
Het plaatsen van Grasslook kunstgras vertoont grote gelijkenissen met het plaatsen van vloerbekleding. Het kunstgras uitrollen, bijsnijden waar gewenst (Stanleymes) en indien nodig aan mekaar lijmen t.h.v. de naden. Dit laatste is enkel van toepassing indien er verschillende graspanden direct aan elkaar aansluiten. Meer info verlijmen van kunstgras vind je hier.
Stap #7 - Kunstgras opborstelen
Omdat de kunstgrasgaren heel de tijd geplet zijn op de rol, is het gewenst om deze op te borstelen tegen de vezelrichting in. Dit kan machinaal (beste en snelste resultaat) of manueel met een harde kunststof bezem.
Stap #8 - Genieten maar!
Plaatsing kunstgras op een harde ondergrond (beton, tegels, asfalt, hout etc.)

Geen specifieke voorbereidingen nodig. Grasslook kunstgras kan rechtstreeks op elke harde ondergrond geplaatst worden (beton, tegels, klinkers, asfalt, hout etc.). Volg het bovenstaand stappenplan vanaf stap 6.

Kunstgras neemt evenwel de vorm aan van de ondergrond. Oneffenheden, glooiingen etc. in de bestaande ondergrond zullen meestal ook zichtbaar blijven in het kunstgras. Indien je een strak mooi resultaat beoogt is het belangrijk deze eerst weg te werken. Neem bij twijfel gerust even contact op.

Desgewenst kan eventueel gebruik gemaakt worden van Grasslook safety matten die oneffenheden in de ondergrond opvangen. Bijkomend verhogen deze het comfort gevoel, fungeren als valdemping, verbeteren de waterafvoer en vormen een extra bescherming voor uw dakbedekking (epdm, roofing etc.).

Plaatsingstips
  • Wij adviseren om vooraf een plan te maken van de tuin met de juiste afmetingen op schaal en daarop de kunstgraspanden uit te tekenen (standaardbreedte 4m en 2m) . De kunstgrassprieten hebben een bepaalde vezelrichting (vleug), het is daarom ten sterkste aan te raden om alle graspanden in dezelfde richting te leggen. Bijkomend wordt het mooiste resultaat verkregen wanneer je de kunstgraspanden afrolt vanaf de plaats waarvan je meestal naar je gazon kijkt. Je kijkt dan tegen de vezelrichting in .
  • Bij installatie van meerdere graspanden naast elkaar steeds enkele mm afstand voorzien tussen de panden.
  • Probeer zoveel mogelijk op de rugzijde van het kunstgras te snijden, hierbij oplettend zo weinig mogelijk grassprietjes mee door te snijden.
  • Snij steeds ruim af om te anticiperen op eventuele krimp achteraf. Idealiter laat je het gras 24h liggen voor je begint met het bijsnijden.
  • Voor het plaatsen snij je best de 2 uiterste tuftlijnen er eerst af zodat je zeker met een rechte lijn begint. Gebruik voor het snijden best een rechte lat of regel als hulpmiddel. Deze tips verhogen de kans op een optimale naad aanzienlijk.
  • In geval met stabilisé als ondergrond wordt gewerkt, moeten de verankeringspaaltjes tegelijk met de grondwerken geplaatst worden!